Beep’ngo per Samsung. Utilitzar-lo i recuperar les dades antigues

Hi ha un programa que per bé que molta gent ha deixat escrit a les xarxes que el considerava bloatware, per mi i alguns -pocs- incondicionals és senzillament imprescindible i determinant a l’hora de canviar de telèfon.

BEEP’NGO

Parlo d’un programa senzill però potent, que per desgràcia ja ha deixat d’existir. Un programa que encara és hora que trobi en la competència algú que li pugui fer ombra. Sembla que als seus inicis es va aliar amb Samsung per oferir en exclusivitat un servei increïblement pràctic i del qual no tinc constància que cap altre programa hagi aconseguit, encara ara. Samsung posava la tecnologia física i Beep’ngo el software i la tecnologia innovadora. Podeu aconseguir més informació llegint aquí. És brutal. És com si haguessin fet màgia.

En resum i en definitiva no és res més que una app per Android que permet guardar la informació de targetes de fidelització. Carnets de biblioteca, del súper, de la botiga on comprem la roba, on posem combustible… del Super 3 i el Piolet, de la CASS, de l’Abacus i de les associacions on pertanyem… També podem tenir-hi evidentment còpia dels passaports, de les targetes de crèdit per si mai les perdem o per tenir-les més a mà. Amb imatge davant, darrera i el més important i realment innovador, el sistema exclusiu de “beaming”, que resulta que és tant senzill com emetre amb llum infraroja el codi de barres per permetre que les botigues puguin llegir la targeta directament amb el seu escànner (si hi ha incorreccions en la terminologia tècnica ja em perdonareu).

El problema és que tal hi com es pot llegir a la seva pàgina web, l’empresa o almenys la app va ser abandonada a partir del maig de 2017. Això passa contínuament i tampoc caldria fer-hi ara, un any després, un post recordatori. Però si el faig és perquè per a mi s’ha convertit en un “must have”. Una aplicació que fa el que ha de fer amb tota solvència i fins ara no n’he trobat cap altra que la pugui substituir. I hi tinc molta informació entrada que no voldria perdre. I totes les caixeres quan els hi mostro el telèfon amb la targeta em miren com dient… – “au, ara a teclejar el codi, quin pal!”. I no. Els dic que passin l’escànner i flipen perquè em diuen que és la primera vegada que la màquina ho llegeix! No entenc com encara ara ningú més ho ha fet. Potser per les patents, no ho sé.

El fet és que fa anys que la utilitzo, la tinc a plè rendiment i amb l’antic Note 3 cada vegada que instal·lava alguna ROM el recuperava (el programa i les dades entrades – targetes-) utilitzant el Titanium Backup, que requereix tenir el root fet al telèfon. Ara tinc un Note 8 i encara no em ve de gust de fer el root, així que porto temps investigant de quina manera ho podria recuperar. Veient la extrema dificultat, ja he provat moltes altres opcions que semblen similars, però en realitat no són gens bones (per moltes estrelles i fans que tinguin, a mi m’han resultat un autèntic desastre).

ACTUALITZO: NO FUNCIONA en els següents aparells: Samsung Galaxy A20, A30 ni A40. Comprovat.

Així que com sempre que calen informacions tècniques sobre Android, he anat a petar a XDA-Developers. Allà i per tot internet en general hi ha altres desesperats com jo cercant informació i solucions aparentment inexistents. Però un crack hi ha posat la manera d’aconseguir-ho. I l’he seguit. I ara tinc el Beep’nGo recent instal·lat, restaurat tal qual el tenia al vell Note 3. Però al Note 8. I funciona de meravella.

Així que poso la solució aquí, per ampliar l’abast per tothom que la cerqui. La tradueixo, i aclareixo alguns aspectes que a mi m’han generat algun problema.

Ideal pels usuaris JA EXISTENTS del programa. Pels nous, lamentablement diria que no hi ha solució , ja que el programa si no parteix d’una còpia ja existent no permet crear un nou usuari.

La clau de volta es troba aquí, i l’ha escrit un usuari amb el Nickname “MisterKosmos“. La copio integra. I hi poso comentaris en color:


Steps to migrate BeepnGo including data from old to new phone
install ADB ( developer.android.com/studio/command-line/adb ) on your PC [De fet no cal instalar res, només cal buscar el paquet “platform-tools_r31.0.3-windows” – el podeu trobar [versió actualitzada el 30-11-2021 v31.0.3: aqui, descomprimir-lo en algun directori fàcil de trobar i treballar a partir d’aquí]

Open cmd window in the folder where ADB is located

on old phone: enable USB debug option in developer options
connect old phone to PC ( watch for question popups on phone and answer them)
check if phone is visible to adb : adb devices
commands:

adb backup -apk com.mobeam.beepngo ( watch for question popups on phone and answer them, if your phone is encrypted it will ask for a password (use simple password like the letter ‘a’ . This command will create a file backup.ab in the current folder) [Jo aquí vaig tenir el primer problema, i és que al meu Note 3 no em sortien uns botons que han d’aparèixer a baix de tot. Intuïtivament vaig aconseguir que passés la pantalla, però em va provocar alguna baralla amb el pc i el mòbil. ACTUALITZACIÓ 13-12-2020: Aquest arxiu que crearem, backup.ab, estarà a la carpeta de l’ordinador, i fixem-nos que tingui més de 0kB! Si no cal repetir la operació]

[the previous command should have backed up the apk as well. However on my phone this did not work so we need some more steps to copy the apk too:]
adb shell
pm list packages -f | grep mobeam
will show the path where the application is stored (in my case:
package:/data/app/com.mobeam.beepngo-2/base.apk=com.mobeam.beepngo ) [en el meu cas el directori era lleugerament diferent. Recomano MOLT instalar alguna app que ens permeti veure la situació exacta (el path) dels arxius del mòbil. Jo n’utilitzo una que es diu File Manager +. És gratuïta i em serveix]

copy the apk to a folder which is visible on PC:
cp /data/app/com.mobeam.beepngo-2/base.apk /storage/self.primary/Download/beepngo.apk [aquí vaig tenir un altre problema, i és que el directori que ell posa per passar la còpia en el meu Note 3 no existia. Vaig anar provant a les palpentes però quan aconseguir un directori vàlid, només era de lectura. Així que vaig aprofitar que tenia el Titanium backup i el root fets per investigar un directori vàlid, i ja va funcionar tot. ACTUALITZACIÓ 13-12-2020: El meu path per si serveix a algú és: /storage/emulated/0/beepngo.apk ]
exit
(you are back at the normal cmd window prompt, don’t close the window yet)

Now on PC open windows explorer, navigate to your phone devices Download folder and copy beepngo.apk to a folder on PC
Disconnect old phone

on new phone: enable USB debug option in developer options
Connect new phone (watch for question popups on phone and answer them)
Copy beepngo.apk to the Downloads folder of the new phone
On phone use file manager, navigate to Downloads folder and run the beepngo.apk to install beepngo

On PC go to the command window:
check if new phone is visible to adb : adb devices
adb restore backup.ab (th -apkis will restore the beepngo files, watch for popups on your phone and answer questions. if you had to enter a password for encryption, please enter the same password again ) [El problema final és que després d’haver fet tots els passos i finalitzada teòricament la restauració de les dades, en obrir el programa no s’havia realitzat cap restauració. Havia desinstal·lat el programa, reinstal·lat, reiniciat el mòbil per si de cas.. però res. El problema estava que el backup de les dades no s’havia realitzat correctament, ja que el fitxer resultant era de 0 bits. Un cop localitzada l’errada, i subsanada, ja tot com una seda]

Start beepngo and the data from previous phone is visible [ I VISCAAAA!!!! FUNCIONA!!!]

——————–

Joana Raspall. Poesia i tecnologia es donen la mà!

Escolto tot sovint podcasts. Són per mi un invent extraordinari que hem permet escoltar diferents programes de ràdio que d’altra manera hem passarien desapercebuts tot hi tenir-hi un cert interès. Fa un temps vaig comprar una aplicació per Android que hem permet (decidint-ho activament) de programar els podcasts per a que es descarreguin automàticament al telèfon, i així els puc escoltar en qualsevol moment que hem vagi bé, mentre faig el sopar o mentre volto amb moto amunt i avall. Fa uns dies escoltava l’Internauta, un programa que va néixer de la mà del Jordi Vendrell a Catalunya Ràdio i que tenia com a col·laborador especialitzat en Vicent Partal (un periodista que entre altres molts projectes té el merit d’haver creat Vilaweb, i que de totes maneres segur que ja coneixeu) i van entrevistar a un noi jove, que va parlar de poesia. En aquest programa habitualment es parla de tecnologia i de com les persones utilitzen aquesta tecnologia, així que hem va semblar interessant seguir escoltant el que deia amb atenció… i resulta que estava presentant una aplicació per a mòbil que es basava en el treball de poesia que havia fet la seva àvia al llarg de la seva vida…!

Si en parlen a l’Internauta ja de per si és alguna cosa que mereix la meva atenció, però és que a més aquest jove va aconseguir que anés a descarregar-me l’app i la provés, fin-hi tot amb la Vera! I ens va agradar molt a tots dos. Per la presentació de l’app en sí mateixa, però sobretot per la dinàmica dels jocs proposats i com a través del joc arribaves a conèixer els poemes de la Joana Raspall.

Per descarregar-la…

Un món de poesia

Absolutament recomanable. En català, amb una presentació exquisida i molt entretinguda. Val la pena donar-li una oportunitat!

50Gb gratuïts al núvol

Una cosa molt útil és disposar d’espai gratuït a la xarxa per anar-hi emmagatzemant aquells arxius que sense ser especialment sensibles es interessa tenir disponibles des de qualsevol aparell connectat a Internet.

Una de les aplicacions més conegudes és dropbox.com, però només ens dóna 2Gb gratuïts.

Hi ha una altra opció, Box.com, que ens permet disposar de 50Gb gratuïts (oferta només durant un mes, i està apunt d’acabar). Només cal crear un nou compte amb ells (jo ho he fet des del mòbil Android) i automàticament et regalen aquests 50Gb lliures i gratuïts, mentre l’empresa tingui continuïtat).

I per a profitar-ho tot plegat, podem generar un disc dur virtual des de l’ordinador, seguint les instruccions que tenim aquí. Fàcil, no?

Canvi número de telèfon Android

Com que això dels smartphones és un món que mai s’acaba de dominar del tot, una mica d’ajuda de tant en tant no ens anirà malament. Recentment m’he trobat que en el meu telèfon amb S.O. Android volia canviar el número de telèfon per defecte del terminal, i no hi havia manera de trobar la opció per a fer-ho.

És realment senzill. No hem de buscar la opció per la banda més lògica (ajustaments) sinó que hem de modificar-ho en les opcions de l’aplicació del telèfon (la pantalleta de trucar, directament). Concretament en la versió d’Android Gingerbread és a la pestanya de Contactes (ajustaments). A internet no he trobat cap menció a això i crec que deixar-ho escrit pot estalviar uns minuts de recerca infructuosa a més d’un. Queda dit, doncs!