El secret del brigadista, d’Andreu Claret

 

És curiós com de vegades enllacem la lectura de diversos llibres amb la mateixa temàtica, gairebé sense adonar-nos-en!

Aquesta novel·la també reviu els fets ocorreguts durant la guerra civil espanyola, sobretot es centra en un episodi especialment sagnant i de terrible memòria, com va ser la batalla de l’Ebre. És remarcable l’esforç que fa l’autor per a documentar molt acuradament la batalla, descrivint de manera magistral molts detalls que humanitzen i donen versemblança al relat. Un relat que d’altra banda es serveix de la curiositat i la necessitat de conèixer de la néta americana d’un brigadista de la mateixa nacionalitat que va acudir empès pels ideals de llibertat a alliberar Espanya de les forces colpistes del Franco. L’excusa de voler trobar el cadàver o aprendre més coses sobre la seva desaparició permet a l’autor repassar els fets ocorreguts al poble de La Fatarella, i centralitzant-ne tota la novel·la narra la batalla, la postguerra i també hi apareixen pinzellades dels cavallers monjos templers establerts a la zona.

Una novel·la curta i interessant, però sense ser apassionant.

 

Memòria d’uns ulls pintats, de Lluís Llach

Fins ara en Lluís ens arribava al cor amb les seves cançons i de fet cada vegada que obria la boca públicament, ja fos en els concerts o en entrevistes o en d’altres situacions. Sempre semblava que tenia alguna cosa a dir important, intel·ligent… I ara no només podrem seguir-ne les reflexions verbals, sinó que podem endinsar-nos en aquesta novel·la ambientada en els inicis de la guerra civil, narrant tota la història de la boca del protagonista que reviu, ja gran, les vicissituds viscudes en aquells temps tan convulsos. Utilitza les idees anarquistes de bona part dels protagonistes per a relligar tota la novel·la i ens fa una descripció molt emotiva dels fets que succeïen aleshores, des de la perspectiva molt particular d’unes famílies treballadores del barri de la Barceloneta.

La novel·la al meu entendre comença molt fluixa, utilitzant massa la descripció i els adjectius rimbombants, però aviat aconsegueix enganxar-nos i la trobem tendra i absorbent alhora. És una bona novel·la, que mereix ésser llegida, sobretot perquè aporta un punt de vista que no és habitual en les novel·les que tracten la guerra civil espanyola.

És a més una història d’Amor, un amor incondicional i immutable en el temps… i no en puc dir gaire més sense aixafar una part important de l’obra.

En Lluís no ens decep tampoc en aquest. cas.