Los perros de la guerra, de Frederick Forsyth

Una novel·la una mica antiga que barreja les altes esferes del poder de la city de Londres i el món dels mercenaris. Diuen que peca de massa descripció, jo no li trobo aquest defecte. La descripció serveix per a donar una trama verosímil (dins del que cap en una novel·la d’aquestes característiques). Relata amb força detalls una operació secreta a un país africà per a forçar un canvi de govern que sigui proper als interessos econòmics d’un poderós magnat dels negocis, en aquest cas miners. Laberíntica història on és fàcil perdre-s’hi, però amb un component que enganxa al lector. No es pot demanar massa més. Entretinguda i amb final absolutament inesperat.

L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, de Jonas Jonasson

Divertidíssim i entretingut. I enganxa de mala manera!

Tot s’ha de dir: El títol no hem deixava presagiar res de bo, però finalment m’ha sorprès molt positivament. Si no fos que darrerament es veu una mica per tot arreu, segurament l’hauria deixat passar de llarg, però una novel·la d’un autor suec que té tant d’èxit (o com a mínim tanta promoció) bé es mereix una ullada. El tornaria a llegir ara mateix i a més va bé per oblidar-se una mica de la que està caient a nivell polític i econòmic al nostre país i als dels veïns.

Crec que l’encant d’aquest relat es basa en l’encadenament de situacions estrambòtiques i inhabituals, que curiosament sempre acaben sortint bé per al protagonista, el venerable ancià de 100 anys anomenat Allan, especialista en explosius autodidacta i amb una espectacular fada padrina que el protegeix en tot moment (segurament la mateixa que tenia el McGyver, l’Equip A o el Rambo). Un bon dia, el que celebra el seu centè aniversari, decideix que ja n’ha tingut prou de la infermera Alice i del geriàtric i la seva estricta normativa, i s’escapoleix per la finestra de la seva habitació – una planta baixa-. Sense rumb arriba directament a l’estació d’autobusos, on comença la roda d’esdeveniments que portarà de corcoll una banda mafiosa sueca, la Policia del mateix país i els periodistes que volen informar dels fets. Mentre l’Allan va resolent les situacions que se li presenten, va fent amistat amb una colla de personatges pintorescos i gens tradicionals, i al mateix temps el narrador intercala situacions viscudes amb anterioritat per l’Allan totalment espectaculars.

Una comèdia per passar una bona estona divertida, mentre es fa un repàs ràpid i imaginatiu a la història mundial i a alguns dels fets més representatius del nostre continent.

La casta: El increible chollo de ser político en España, de Daniel Montero

 

Un llibre interessant de llegir, encara que si tot el que explica és cert, el que caldria és exterminar a tots i cada un dels impresentables que hi surten retratats. Però el país ja té el que es mereix. Amb uns polítics d’aquest calibre Espanya no anirà gaire més lluny. Llàstima que ho estiguin pagant els ciutadans que sovint poc hi tenen a veure, en aquesta macro-estafa a nivell estatal.

Narra atrocitats vàries perpetrades per polítics de tots els nivells, actuacions indecents i pocavergonyes que farien envermellir a qualsevol. Tot per tenir diners, més diners.

No és recomanable de llegir-lo si sou propensos a patir atacs d’ira incontrolats.