Black Hawk down. Mark Bowden

Aquesta novel·la de guerra narra els fets reals que van ocórrer el 1993 a Somàlia, durant la intervenció de pau que va iniciar les Nacions Unides. Els Estats Units van enviar la seva força d’elit Delta i els Rangers en una de les seves habituals missions per a detenir i endur-se dos capitosts del senyor de la guerra Mohamed Farrah Aidid. El problema és que hi van a ple dia, al mig de la zona controlada per aquest Aidid.

I les coses comencen a anar malament des del principi. La força aerotransportada deixa les unitats delta i ranger a la zona correcta, però un dels soldats cau de la corda i queda malferit al mig del carrer. La força terrestre té greus dificultats per arribar als punts previstos. La casa que s’ataca per a detenir els capitosts no és la correcta… i tot això fa que es trigui més temps del normal en donar per acabada la missió i extreure els soldats de la zona. Els homes d’Aidid i els civils somalís es rebelen contra aquesta invasió americana i es mig organitzen i ataquen els soldats. No estan ben entrenats ni ben armats, però són una quantitat immensa de gent. Aconsegueixen abatre primer un helicòpter Black Hawk que cau al mig de la ciutat de Mogadiscio. Posteriorment n’abaten un altre amb el mateix resultat, i 2 més que aconsegueixen aterrar de manera forçosa en zona segura.

El que havia de ser una missió estàndard es converteix en un infern per a tots, soldats i civils.

L’autor dedica les darreres 150 pàgines aproximadament a rendir comptes de com n’és d’acurada la narració, ja que es basa en les declaracions de centenars de soldats, entrevistes personals, investigacions realitzades de manera oficial i oficiosa, visites de camp, converses amb alguns capitosts somalis que van participar en la batalla… El resultat és aquest llibre i la pel·lícula anàloga que relata els fets tal hi com van ocórrer, mirant de cenyir-se a la realitat al màxim.

M’ha semblat una narració molt acurada i interessant. Ara queda pendent repassar la pel·lícula per a poder solapar-la amb aquesta narració. Impressionant novel·la de guerra.

Deixa un comentari