Tropa de élite, de Luiz Eduardo Soares, Rodrigo Pimentel i André Batista

 

Aquesta és una novel·la diferent, i potser més impactant perquè encara tinc fresques a la memòria les imatge provinents de la pel·lícula que s’hi va inspirar, Tropa de élite (aquí la podeu veure, completa, al youtube). Narra la vida d’un policia integrant del BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais), grup que s’encarrega de les operacions especials a realitzar a les faveles de Rio de Janeiro. Donades les circumstàncies que hi imperen, sempre segons el llibre, d’alta violència degut a una política de fa uns anys en que es va decidir no fer presoners en les operacions policials, i per tant els delinqüents saben que si els enxampen els mataran com conills. Conseqüentment,  davant d’aquesta possibilitat lluiten fins al final, convertint les faveles en inferns de violència i destrucció gratuïta dia rera dia.

I els integrants del BOPE, lluiten tant contra la delinqüència de les faveles com s’han d’enfrontar contra els integrants dels altres cossos policials, totalment imbuïts per la corrupció que ha arrelat profundament en tots i cada un dels seus integrants, i com han de lluitar també per prevaldre davant la classe política brasilera, on els favors i la corrupció estan a l’ordre del dia i plenament acceptada.

La novel·la descriu els alts nivells de qualificació a que arriben els seus integrants, donada la possibilitat de practicar cada dia en combats urbans altament tècnics i evidentment amb foc real i amb moltes possibilitats de ser ferits o morts. I en descriu el procés de selecció, l’entrenament previ a entrar en acció, la realitat de les accions policials, amb una violència i crueltat que són difícils d’acceptar però que donades les circumstàncies es poden arribar a entendre, sobretot des de la distància.

Un llibre que ha estat portat a la gran pantalla, al meu parer amb un gran èxit i que no és sobrer de llegir, i de visualitzar.

Deixa un comentari