Eivissa

Aquest any ens hem decidit per passar les vacances a Eivissa. Ja portàvem 2 anys anant a Mallorca i volíem veure alguna altra cosa.

El sentiment general és que hauríem d’haver marxat a Menorca, almenys.

La illa en sí no té res a envejar a Mallorca: Platges paradisíaques, interior rural… Però està mancada fortament de qualitat. O almenys de qualitat assequible. Sabem que pots viure com un rei si disposes dels diners necessaris i de la predisposició a gastar-los, però i si no? A Eivissa es podia menjar probablement molt bé, es podia visitar indrets meravellosos i viure unes vacances de somni, però el preu a pagar era massa alt.

El que buscàvem sortosament ha cobert les nostres expectatives, però aquell “plus” és el que hi ha faltat.

L’allotjament elegit i la seva posició eren de cine, aixó sens dubte! Els matins a les platges, cada dia una cala diferent, explorant-les i gaudint-les tant com sabíem. La Vera disfrutant de la sorra i del mar (si l’haguéssiu vist!). Per primera vegada no patíem per les meduses (tot hi que el darrer dia pare i filla ens en vam endur un petit record). Les tardes de passejades, voltant per l’interior, visitant mercats anomenats Hippies… fent el turista.

La illa no està mancada d’encant ni singularitat, però li falta autenticitat i respecte. És massa evident la pressa dels comerciants en fer l’agost, és massa descarat l’augment de preus absolutament aberrant dels productes, és massa sorprenent que una de cada deu persones no parli ni entengui (!) el català, i és massa indignant que només una de cada vint et contesti en català (ja no parlem que hi inicii la conversa!). Estan venent i promocionant la illa com una macrodiscoteca, quan té moltes més possibilitats, sense que entrin en conflicte amb el major negoci actual.

Durant les vacances de tant en tant mirava d’entendre el perquè d’aquella obsessió per les macrodiscoteques. És evident que els funciona, ja que a nivell internacional Eivissa (qui ho havia de dir!) està molt ben situada en el mercat dels DJ’s i la música electrònica i chill out. L’entrada de diners ha de ser espatarrant… però si els dirigents de la illa es plantegen el futur, compten amb la possibilitat que un dia senzillament Eivissa sigui desbancada d’aquest mercat? Tenen plans alternatius (a més d’intentar que això no passi, és clar)?

A Andorra fa temps que es parla de promocionar altres motius d’interès per al turista, diversificar i no posar tots els ous al mateix cistell.

Desconec si les discoteques continuen atraient públic més enllà dels mesos d’estiu. Si és així, és una bona notícia per a la illa. Si es centren en els 3-4 mesos d’estiu que poden tenir de bon temps… què fan la resta de l’any? Viuen de les rendes obtingudes durant aquest període?

Segurament ja porten anys treballant-hi, més els val!

D’encant no li’n falta, però l’has d’anar a buscar. L’interior ofereix poques propostes d’oci, en canvi -i segurament gràcies a aixó- manté uns paisatges rurals especialment atractius. Si hi heu d’anar, ens va impressionar Santa Agnès, al nord de Sant Antoni (allà, tot són sants!). La posta de sol de Sant Antoni era senzillament espectacular. Diuen que és de les millors del món. Nosaltres n’hem vist unes quantes que no li envegen res, però sincerament són precioses, amb un sol que sembla que se’t tiri al damunt d’enorme que es veu. Eivissa, la ciutat, potser és la que menys ens ha agradat. Els mercats hippies força decebedors per a nosaltres, encara que a qualsevol adolescent li faran perdre el nord. En tot cas un bon lloc per a passar-hi una horeta mirant i remenant. Les cales són per a deixar-te amb la boca oberta, és clar que a l’agost la gentada és molt superior a la que et trobes en caletes similars a Mallorca i aixó li resta encant! Les platges nudistes absolutament inexistents, ni tan sols a les que ho són explícitament! Les velles glòries hippies són difícils de trobar però no impossibles, en canvi el que es troba de manera més abundosa són els joves que n’emulen la vestimenta i les maneres, potser també l’estil de vida, això ho desconec. L’afició per treure suc del turista sembla una malaltia contagiosa, tothom espera fer negoci d’una manera o altra amb l’extranger. La majoria d’indrets turístics més visitats (platges, cales, mercats…) disposen d’uns aparcaments absolutament descuidats en tot excepte en els recaptadors de l’impost revolucionari d’entre 3 i 5€ per a deixar-hi el vehicle. En general la illa dóna una impressió bruta i descuidada, pot ser per manca d’efectius o per excès d’usuaris poc curosos. És absolutament imprescindible disposar d’un transport, preferiblement cotxe, per a desplaçar-te per l’illa. Les esglésies (totes, si) són encantadores.

La conclusió a la que hem arribat és que és un bon lloc per descobrir durant 3-4 dies, i que no es mereix una segona visita.

Alguns links d’interès:

Where Ibiza. Publicació tipus TOP 100 de restaurants, botiguetes i allotjament.

Eivissa. Pàgina oficial de turisme d’Eivissa

Balearia. Naviera per arribar-hi, en ferry. Les tarifes són les més econòmiques, i ofereixen més qualitat que Transmediterrània. 8 horetes de res, però així t’emportes el cotxe i tot el que necessites!

Ajuntament de la ciutat d’Eivissa.

Ajuntament de Sant Antoni.

5 pensaments quant a “Eivissa”

 1. Ben tornats!
  M’ha agradat llegir les vostres impressions d’Eivissa, n’heu fet un retrat molt complert! Jo no hi he estat mai, i de moment, no està en la meva llista.
  Que vagi bé el retorn a la “normalitat”!

 2. Gràcies Onavis!

  Hem aprofitat el blog per a deixar el testimoni de la nostra impressió, com sempre! Les Balears en general crec que és un destí absolutament imprescindible de conèixer, a nosaltres ens encanten: les platges, els paisatges, el parlar… Nosaltres les hem conegut arrel de l’embaràs i l’arribada de la Vera, i des d’aleshores, no hem canviat més!

  El retorn a la normalitat no se’ns fa feixuc, sortosament! Records i petonets a la petitona!

 3. Hola! soc un eivissenc i tens rao en alguna de les coses que comentes d’Eivissa. Som molts els eivissencs que ens queixem constantment de les mateixes coses que dius, però el que et recomano es que visitis l’illa a l’hivern o a la primavera. El nadal és una bona època per descobrir l’autèntica Eivissa. El maig o juny és la millor època per gaudir de les cales sense gent, és quan l’illa mostra tota la seva bellesa.

  A la meva web hi ha alguns exemples: http://www.eivissaverge.com

  Respecte al que comentes del català, jo diria que la proporció de gent que el parla és més o menys del 40-50%, però amb els catalans hi ha el problema de que fan servir moltes paraules que els eivissencs, sobretot la gent més gran, desconeixen i per això passen a castellà.
  Ara bé, és cert que en els llocs més turístics és habitual que la gent no parli català, de vegades ni tan sols castellà!

  1. Salutacions i gràcies per deixar el teu comentari, Jordi!

   Prou que m”ho imagino que el millor temps per a visitar la illa no és l’agost…! Per desgràcia no puc triar quan gaudim de les vacances, ja m’agradaria! Estic convençut que fora dels mesos de temporada alta la illa ofereix molts dels incentius que nosaltres no hem pogut gaudir. Pel que fa al tema de la llengua recordo un cas fa molts anys, molt abans de visitar les illes, que parlant per telèfon amb una amiga vaig haver de demanar-li de passar al castellà, ja que no l’entenia! Hem va doldre en l’ànima, però va ser la sol·lució més eficaç per a entendre’ns convenientment. Entenc que és un problema gros no poder disposar de personal suficientment format en idiomes, però més gros encara seria no poder disposar del personal mateix! Tot té sol·lució, però. A Andorra s’apliquen Lleis de Política Linguística per a invertir la tendència de fagocitació del castellà envers el català, i sembla que alguna cosa s’aconsegueix!

 4. Retroenllaç: Menorca « Som pares!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *